25.8.2014 Tiedotteet

Opetushallitus on uusinut ohjeistuksensa koulujen ja oppilaitosten retkien ja tapahtumien järjestämisestä – Estettä varojen keräämiseen retkiä ja tapahtumia varten ei ole

Opetushallitus ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto ovat uudistaneet ohjeistustaan markkinoinnista ja sponsoroinnista kouluissa ja oppilaitoksissa. Päivitetyt ohjeet koskevat myös yhteistyötä järjestöjen ja yhteisöjen kanssa.

Suomen Teatterit ry toteaa, että uudistettu ohjeistus selventää tilannetta kouluissa ja oppilaitoksissa. Ohjeistuksessa vahvistetaan, että estettä varojen keruulle retkiä ja tapahtumia varten ei ole. Estettä kerätä varoja päiväkotien retkiin ei liioin ole. Ohjeistus tukee myös osaltaan teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten tekemää arvokasta yhteistyötä koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien kanssa.

Opetushallituksen ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) yhdessä laatima muistio Koulujen ja oppilaitosten sekä yritysten ja yhteisöjen välinen yhteistyö, markkinointi ja sponsorointi on tarkoitettu koulujen ja oppilaitosten tueksi yritysten ja yhteisöjen kanssa tehtävää yhteistyötä varten. Muistiossa käsitellään muun muassa koulukuvauksia, välipala-automaatteja, kaupallisten liikuntapalvelujen opetuskäyttöä, median käyttöä opetuksessa, kilpailujen ja tapahtumien markkinointia, sponsorointia, varojen keruuta sekä tuotteiden ja palvelujen myyntiä oppilaille ja opiskelijoille.

Opetushallituksen mukaan maksuttomuuden ei pidä estää kouluja järjestämästä retkiä, leirikouluja tai muita tapahtumia. Koulun ulkopuolella annettavalla opetuksella luodaan toimintakulttuuria, johon kuuluu vuorovaikutus ja yhteistyö ympäröivän yhteisön kanssa. Retkien, leirikoulujen ja vierailujen avulla voidaan myös monipuolistaa oppimisympäristöä ja edistää oppiaineelle ominaisten menetelmien ja työtapojen käyttöä. Koulun opintokäyntejä ja -retkiä, leirikouluja sekä opetukseen liittyviä tapahtumia voidaan tukea oppilaiden ja huoltajien yhteisesti keräämillä varoilla.

Julkaisu Koulujen ja oppilaitosten sekä yritysten välinen yhteistyö, markkinointi ja sponsorointi on luettavissa Opetushallituksen sivuilta (ks. kohta 3.9. Varojen keruu yhteiseen käyttöön).

Opetushallituksen sivuilta on saatavilla myös tarkemmat lisäohjeet kouluretkien ja leirikoulujen järjestämiseen perusopetuksessa.

Opetushallituksen tiedote 15.8.2014: Koulut saivat päivitetyt ohjeet markkinointiin ja sponsorointiin

Lisätietoja:
Tommi Saarikivi
Toimitusjohtaja
Puh. 09 2511 2151
tommi.saarikivi@suomenteatterit.fi

Kuva: Suomen Teatterit ry