17.9.2014 Tiedotteet,Teatterialan uutisia

Pienituloisille mahdollisuuksia käyttää kulttuuripalveluja maksutta – Kulttuuripassin pilotointihanke käynnistyy

Kulttuuria kaikille -palvelu käynnistää syyskuussa 2014 Kulttuuripassin pilotointihankkeen, jonka tavoitteena on parantaa pienituloisten henkilöiden mahdollisuuksia nauttia taiteesta ja kulttuurista. Suomen Teatterit ry on mukana yhtenä asiantuntijoista hankkeen suunnittelutyössä.

Hanke luo uusia yhteistyömuotoja kulttuuri- ja sosiaalialan toimijoiden välille, ja tuo uusia yleisöjä kulttuuritarjonnanpiiriin. Hankkeessa kokeillaan toimintamalleja, joiden kautta on mahdollista hankkia maksuttomia tai huomattavan edullisia pääsylippuja erilaisiin kulttuuripalveluihin. Tavoitteena on, että hankkeessa kokeillut toimintamallit ovat sovellettavissa eri puolille Suomea.

Toimintamallien suunnittelu aloitetaan yhdessä mm. Espoon Kaupunginteatterin, Gallen-Kallelan museon, Sellosalin, Tanssiteatteri Glims & Glomsin, Espoon aikuisten sosiaalipalveluiden ja Työttömien ja velkaisten tuki ry:n kanssa. Suunnittelutyössä hyödynnetään lisäksi sosiaali- ja kulttuurialan valtakunnallisia asiantuntijoita. Pilotointihankkeessa ovat mukana myös Kehitysvammaliitto, Kuntaliitto, Kulttuuripolitiikan tutkimussäätiö Cupore, opetus- ja kulttuuriministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Teatterit ry sekä Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori ja köyhyyden asiantuntija Heikki Hiilamo. Pilotointihanketta (9/2014–12/2015) rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kulttuurielämys ei ole luksusta!

Taloudellisesti tiukassa tilanteessa ihmiset joutuvat tinkimään kulutuksestaan, ja kulttuuripalvelujen käyttö voi jäädä hyvin vähäiseksi. Kulttuurielämään osallistuminen ja taide-elämysten kokeminen ei kuitenkaan ole luksusta, vaan jokaisen ihmisen perusoikeus. Kulttuuri edistää tutkitusti ihmisten elämänlaatua, terveyttä ja osallisuutta yhteiskuntaan. Hankkeen lähtökohtana on, että jokaisella tulisi olla varallisuudesta riippumatta mahdollisuus käyttää itseä kiinnostavia taide- ja kulttuuripalveluja, ja kokea olevansa haluttu ja tervetullut kävijä.

Eurooppalaisia malleja 

Monissa Euroopan maissa on ollut jo useita vuosia käytössä ratkaisuja, esimerkiksi erilaisia kulttuurikortteja ja -lippuja, joiden avulla kulttuuri kuuluu kaikille varallisuudesta riippumatta. Näihin käytäntöihin on sitoutunut runsas joukko kulttuuritoimijoita, ja mukana toiminnassa on myös kattavasti erilaisia sosiaalialan organisaatioita. Sosiaalialan toimijat ovat eurooppalaisissa malleissa avainasemassa, he tuovat esiin kulttuuripalveluiden tarjontaa ja kehittävät osallistumismahdollisuuksia yhdessä kulttuurialan toimijoiden kanssa.

Kokemuksia kulttuuri- ja sosiaalialan toimijoilta 

Kulttuuria kaikille -palvelu kerää tietoa hankkeesta jatkossa kiinnostuneista Suomessa toimivista kulttuuri- ja sosiaalialan organisaatioista. Jos kiinnostuit, otathan yhteyttä, kerromme mielellämme lisää: hankejohtaja Aura Linnapuomi, Kulttuuria kaikille -palvelu, aura.linnapuomi@cultureforall.fi, puh: 040 931 0576. Lisäksi otamme mielellämme vastaan tietoa toiminnasta ja hankkeista, joilla on yhtymäkohtia Kulttuuripassin pilotointihankkeeseen.

Tiedote 17.9.2014 pilottihankkeen käynnistymisestä Kulttuuria kaikille -palvelun sivuilla.

Lisätietoja:
Aura Linnapuomi, hankejohtaja
Kulttuuria kaikille -palvelu
aura.linnapuomi@cultureforall.fi
puh: 040 931 0576
www.kulttuuriakaikille.fi

Kulttuuria kaikille -palvelu edistää osallistumiselle avoimia ja monenlaisia yleisöjä huomioivia kulttuuripalveluja. Palvelu tarjoaa tietoa ja työkaluja kulttuuripalveluiden saavutettavuuden ja moninaisuuden edistämiseen alan työntekijöille. Taustalla on Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry.

KKP