Historia

Suomen Teatterit ry on vuonna 1922 perustettu suomalaisten ammattiteattereiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestö. Liiton tarkoituksena on olla yhdyssiteenä suomalaisten ammattiteattereiden kesken niiden taiteellisen tason kohottamiseksi, yhteiskunnallisen arvostuksen lisäämiseksi, taloudellisen aseman vahvistamiseksi ja keskinäisen yhteistyön kehittämiseksi.

Jäseniimme lukeutuu kansallinen näyttämö Suomen Kansallisteatteri, jolla on oma talokohtainen työehtosopimuksensa, sekä yli 60 valtionosuusjärjestelmän piirissä olevaa ammattiteatteria. Valtionosuuden (VOS) saaminen ei kuitenkaan ole järjestön jäsenyyden edellytys. Sääntöjemme mukaan hallitus voi hyväksyä liiton jäseneksi teatteritoimintaa harjoittavan oikeuskelpoisen yhteisön, joka saa säännöllistä valtion tukea tai muuta siihen verrattavaa vakinaista avustusta.

Yli 100-vuotisen historiansa aikana Suomen Teatterit ry:stä on kasvanut teatterialan merkittävin ja edustavin työnantajajärjestö, joka neuvottelee työntekijöitä edustavien liittojen kanssa alan yleissitovat työehtosopimukset. Työehtojen ohella Suomen Teatterit ry neuvottelee muun muassa  tekijänoikeusjärjestöjen kanssa teosten esittämiseen liittyvien oikeuksien ohjehinnoista.

Suomen Teatterit ry on eurooppalaisen näyttämötaiteen työnantajapuolta edustavan kattojärjestö Pearle*:n sekä kulttuuri- ja taidealan edunvalvoja KULTA ry:n aktiivinen jäsen.

Toimistotilat sijaitsivat Helsingin Kruunuhaan Teatterikulma-kiinteistön toisessa kerroksessa syksystä 2006 aina kevääseen 2019 saakka, jolloin yhdistys muutti Teatterikeskus ry:n, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n ja Finland Festivals ry:n kanssa yhteisiin toimitiloihin Eerikinkadulle Helsingin Kamppiin.

Suomen Teatterit ry täytti 100 vuotta vuonna 2022.