15.10.2021 Lausunnot ja kannanotot

STEFI:n Lasten- ja nukketeatterineuvottelukunta: Teatteri kutsuu – kuuleeko koulu?

Suomen Teatterit ry:n Lasten- ja nukketeatterineuvottelukunta julkaisi 15.10.2021 kannanoton, jossa vedotaan lasten puolesta kuntiin, kouluihin, päiväkoteihin ja vanhempainyhdistyksiin: Teatterit ovat auki – odotamme teitä!

Lapsilla on perustuslaillinen oikeus koulutukseen ja hyvään kulttuurielämään ja -palveluihin. Pandemia sulki koulujen ovet ja opetus siirtyi pitkäksi ajaksi etäyhteyden päähän koteihin. Sosiaalinen elämä muutti muotoaan ja samalla katosivat myös koulujen ja päiväkotien retket kulttuurin pariin sekä kouluissa tapahtuvat teatterivierailut.

Lastenteatterit jatkoivat kuitenkin toimintaansa valmistellen uutta. Teatteriemme tehtävä on luoda korkealaatuista, oivalluksia ja ajatuksia herättävää sekä yhteiskuntaa liikuttavaa lasten- ja nuortenteatteria. Nyt teatterit ovat jälleen avanneet ovensa. Saleihin voidaan ottaa katsojia täysimääräisesti ja kouluihin voidaan tulla esiintymään. Lastenteatterit ovat valmiina osana taidekasvatusta tuomaan katsojilleen elämyksiä, myötäelämisen tilaisuuksia, naurun ja ilon paikkoja, ja ihmeteltävää. Tanssin, monimuotoisen esittävän taiteen, nukketeatterin, sirkuksen, musiikin ja kuvataiteen ammattilaiset antavat esityksissä parasta osaamistaan lapsille. Teatteriesitys tukee avoimuuden ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Mutta teatterin pihalla ei näy busseja, kalenterit eivät täyty päiväkotien ja koulujen tilauksista. Aktiiviset vanhemmat kyllä täyttävät jälkikasvunsa kanssa viikonloppunäytökset, jotka teatterit terveysturvallisuuden taaten tarjoavat. Mutta koulut ja päiväkodit puuttuvat. Juuri nyt erityisesti lapset tarvitsevat iloa ja optimismia,  yhteisiä seikkailuja satumaailmassa. Kaupungit, kunnat ja yksittäiset koulut ja päiväkodit sekä vanhempainyhdistykset ovat avainasemassa. Lapsen aika on tässä ja nyt. Ei anneta lasten hukkua kännykkämaailmaan. Nyt on uuden alun paikka! Teatterit ovat auki – odotamme teitä!

Suomen Teatterit ry:n Lasten- ja nukketeatterineuvottelukunta;

Ahaa Teatteri, Nukketeatteri Sampo, Tanssiteatteri Hurjaruuth, Teatteri Hevosenkenkä, Teatteri Mukamas, Teatteri Rollo ja Unga Teatern

Lisätiedot:

Kirsi Siren
neuvottelukunnan pj, teatterinjohtaja
Teatteri Hevosenkenkä
p. 040 541 8553
kirsi.siren@hevosenkenka.fi

Kaisa Paavolainen
toimitusjohtaja
Suomen Teatterit ry
p. 040 518 0698
kaisa.paavolainen@suomenteatterit.fi

 

Kuva: Pixabay