Lavastamo

Yleiset ohjeistukset 2 metrin turvavälistä muihin ihmisiin ja käsihygieniasta (saippuapesu ja käsidesi), sekä yleiset koronasiivousohjeet (kosketuspintojen pyyhkiminen heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella ja tarvittaessa desinfiointiaineella vähintään päivittäin) ja riittävä, jatkuva ilmanvaihto pätevät myös lavastamon työhön.

 • Poikkeuksellinen tilanne vaatii muutoksia työkulttuuriin esittävien taiteiden alalla: kaikkea lähikontaktia on vähennettävä, sosiaalinen toimintakulttuuri muuttuu ja sairaslomille jäämiseen on oltava matalampi kynnys.
 • Työhön ei voi tulla sairauden oireita tunteva työntekijä. Sairauden jälkeen on oltava yksi kokonaan oireeton päivä. Suosittelemme oma ilmoitus -menettelyn jatkamista.
 • Suosittelemme, että työyhteisössä jakaudutaan tiimeihin (tai ”perheisiin”), joissa työtoverit eivät vaihdu ja vältetään kontaktia muiden tiimien jäseniin.
 • Suosittelemme, että henkilöstö käyttää maskia mahdollisuuksien mukaan kaikissa tilanteissa.

Suosittelemme lavastamon työhön myös näitä toimenpiteitä:

Lavastamossa:

 • Suosittelemme käyttämään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta mahdollisuuksien mukaan kaikissa tilanteissa.
 • Yhteiskäytössä olevat tietokoneiden näppäimistöt, työkoneet ja -laitteet on puhdistettava käytön jälkeen, pyyhkimällä niiden kosketuspinnat miedosti emäksisellä pesuaineella tai alkoholipitoisella puhdistusaineella.
 • Myös yhteiskäytössä olevien nostinten, trukkien ja autojen ratti, muut hallintalaitteet ja kosketuspinnat on puhdistettava käytön jälkeen, tai huolehdittava käsihygieniasta ennen ja jälkeen koskettaessa yhteiskäyttölaitteisiin.
 • Tilaan ja kulkureitteihin on tehtävä tehostettu siivous päivittäin yleisen koronasiivousohjeen mukaisesti.
 • Suosittelemme, että ulkopuolisilla henkilöillä ei ole pääsyä lavastamoon muilla kuin välttämättömillä asioilla ja että kielto merkitään selkeästi ovilla. Suosittelemme suu-nenäsuojaimen, hengityssuojaimen tai visiirin käyttöä kaikille tiloissa asioiville.
 • Suosittelemme, että vierailut ja kokoukset hoidetaan etäyhteyksillä niin pitkälti kuin mahdollista. Mikäli vierailu on välttämätöntä hoitaa paikan päällä, pidetään turvavälejä ja käytetään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta.
 • Isoissa taloissa voidaan esimerkiksi työvuoroilla jakaa työntekijät kahteen ryhmään, jotka eivät ole kontaktissa toisen ryhmän kanssa. Näin turvataan toiminnan jatkuminen tartuntatilanteessa.
 • Suosittelemme, että käytössä on riittävä määrä henkilökohtaisia työhanskoja, joita desinfioidaan ja vaihdetaan säännöllisesti.

Tauko- ja ruokailutilat

 • Suosittelemme, että ahtaita tiloja, kuten taukotiloja ja pukuhuoneita käyttäisi vain 1–2 henkeä kerralla turvaväleillä. On kuitenkin huomioitava kokonaisriski siinä, ettei ruuhkaa synny jonnekin muualle. Mikäli mahdollista, taukotiloja voi pyrkiä hajauttamaan.
 • Suosittelemme, että taukoja ja ruokailuja porrastetaan niin, että eri tiimien jäsenet eivät ole tekemisissä toisten tiimien kanssa.

Näyttämöllä liikuttaessa kontaktissa muihin:

 • Suosittelemme lähikontakteissa muiden tiimien jäseniin käyttämään suu-nenäsuojainta, visiiriä tai hengityksensuojainta ja kiinnittämään erityistä huomiota käsihygieniaan. Huomioitava, että suojainten käyttö päätetään tapauskohtaisesti työnantajan riskiarvion perusteella. Lavastamosta muihin tiloihin liikuttaessa vaihdetaan puhtaat työhanskat.

Päivitystiedot:

Sivu päivitetty 22.2.2021: päivitetty 2 metrin turvaväli sekä suositus maskin käyttöön kaikissa tilanteissa.

Sivu päivitetty 6.11.2020: lisätty yleinen maskisuositus.

Tämä ohjeistus on laadittu 4.6.2020 projektin lavastamon alatyöryhmässä, vetäjä: Tapio Säkkinen, tapio.sakkinen@opera.fi (Suomen kansallisooppera ja -baletti). Alatyöryhmän kokoontumisissa ovat myös olleet mukana: Sami Nurmi (Turun kaupunginteatteri), Juha Westman (Kuopion kaupunginteatteri), Tuomas Antikainen (HKT) ja Markus Toivanen (Svenska Teatern).